Sreda 10. 4. 2019 – popoldan

Danes so se v Logarsko dolino pripeljali otroci iz enote Kostanjčkov vrtec in Stonoga, z Leono, Marjetko in Janjo. V dolini smo jih pričakali otroci iz enote Čira čara in Mavrica z vzgojiteljicami, ker se bodo ob dveh vrnili z istim avtobusom nazaj v Ljubljano. Zdaj so že varno v domačem okolju in prepričana sem, da še vedno staršem pripovedujejo zanimiva doživetja.

Tudi novo skupino je prijazno sprejela ga. Andreja, njeno osebje pa je že pripravljalo in čistilo sobe za nove obiskovalce. Otroci so se v jedilnici gostili z domačim kruhom in sirom.

V Eko hiši Na razpotju prebiva tudi škrat Storžek – maskota hiše. Skupaj z Andrejo sta nam predstavila hišna pravila in dogovore. S častno škratovsko smo zaprisegli, da bomo spoštovali hišna pravila. Razporedili smo se po sobah, si uredili postelje in oblačila. Po igri smo odšli v jedilnico na kosilo. Bučkina kremna juha je bila res odlična, še hitreje so se spraznili krožniki z makaroni in omako.

Po počitku in igri smo pripravili topla oblačila, škornje in pelerine, ker je zunaj zopet deževalo. Zunaj nas je čakal gozdar Marko in z njim smo odšli v bližnji gozd. Gozdar Marko nas je podučil, kako je prav, da se v gozdu vedemo, ker si tudi mi doma ne želimo neprijaznih in glasnih gostov. Marko je zelo dober motivator otrok in znal je spodbuditi otroke k opazovanju in raziskovanju. Otroci so brskali po tleh in iskali zanimivosti. Našli smo storže, žir, lišaje, mah in veliko različnih rastlin, ki smo jih le opazovali. Med prsti smo gnetli iglice jelke in ugibali, na kaj nas spominja vonj. Z zaprtimi očmi smo prisluhnili zvokom narave. Največja vrednost sprehoda po gozdu je premagovanje naravnih ovir – korenin, razgiban, spolzek teren, ki zahteva drugačno, zanesljivo stopinjo, izogibanje, prepogibanje, padanje, pobiranje …

Po raziskovanju gozda smo odšli na malico v senik. Otrokom smo razdelili domač jogurt s prelivom iz gozdnih sadežev. Gozdne igre je Marko zaradi dežja raje izvedel v seniku. Netopirji so s prevezo na očeh skušali ujeti vešče. Z gibanjem smo uprizarjali gozdne živali in ugibali, katero žival skupina predstavlja. Za konec jim je Marko zelo doživeto povedal solčavsko pravljico o velikanu.

Iz kuhinje je spet dišalo po zelenjavni enolončnici in čokoladnem biskvitu. Ko se hrana poleže gremo z Andrejo v skedenj na pravi disko žur. Plesali bomo in prepevali ob svetlobnih efektih. Potem iz kovčkov zbrskamo pižame in prav gotovo ne bo potrebno otrok nagovarjati, naj zlezejo v posteljo.

Utrujene škratovske pozdrave iz Logarske doline vam pošiljamo vaši otroci z Leono, Marjetko, Janjo in Špelo.