Torek 1. 10. 2019

Noč je bila mirna. Okoli sedme ure smo se prebudili v oblačno in malo bolj hladno jutro. Dolina je bila zavita v meglice. Jutranji živ žav z običajnimi rituali po sobah je obetal nov dan. Oblačila, frizure, umivanje zob, postiljanje postelj in že smo sedeli za mizami in čakali zajtrk. Okoli ust so se barvale sledi čokoladnega namaza. Okrepčali smo se za krajši sprehod po bližnjem gozdu. Otroci s kmetije Ožbet so se z Janezom odpravili na travnik, kjer so komaj čakali, da so prišli na vrsto za jahanje domačega konja, ki je potrpežljivo čakal, da so se otroci eden za drugim zvrstili, lezli na sedlo in z Janezovo pomočjo odjezdili krog. Otroke s kmetije Tavčar je ježa čakala v popoldanskem času.

Kosilo smo si danes zaslužili s košnjo trave. Otroci so vriskali, ko so se na vozu s traktorjem peljali na travnik pod hlevom. Tekmovali so, kdo bo pobral več pokošene trave. Danes bo na obeh kmetijah dišalo po sveže pečenem kruhu. Obe gospodinji sta otrokom pokazali, kako se zamesi testo za kruh. Po kosilu smo mi počivali na posteljah, testo pa v metrengi.

Popoldan bo vsak otrok zamesil svoj hlebček. Oba gospodarja sta zakurila domače kmečke peči v katerih bomo spekli hlebčke. Otroci vam bodo doma povedali, katere sestavine potrebujemo za kruh in prav gotovo bo dišalo tudi pri vas.

Če nam bo uspelo, bomo pred večerjo in tuširanjem zmleli jabolka in se posladkali z jabolčnim sokom.

Danes vam pojemo Na kmetiji je lepo, ija ija oooo! in vam že zdaj pošiljamo lepe pozdrave z vrha, ker nas pred spanjem čaka še mnogo, mnogo dogodivščin.

Pozdrave vam pošiljamo vaši otroci z Matejo, Lauro, Anjo, Aido, Lidijo, Tejo, Urošem in Špelo.