Jedilnik, 1-6 let

pon 6.7.2020
zajtrk stoletni kruh (1a,1b,6,11), kisla smetana (7), džem gozdni sadeži, mleko*(7)
dop. malica borovnice, mešano sezonsko sadje
kosilo špinačna kremna juha (7,9), rižota s svinjskim mesom, mlado zelje v solati s korenjem
pop. malica navadna žemlja (1a), breskev
tor 7.7.2020
zajtrk sirova štručka* (1a,7), kakav(6,7)
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo polnjene paparike v paradižnikovi omaki (9), krompir v kosih, lubenica
pop. malica pehtranova potica (1a,3,7), 100 % pomarančni sok brez dodanega sladkorja
sre 8.7.2020
zajtrk črn kruh* (1a), ribji namaz (3,4), šipkov čaj z limono
dop. malica sveža paprika, sveže kumare
kosilo pečeni piščančji kosi, dušene mešana zelenjava z maslom (7), dušen riž, mlečni napitek Noni* (7)
pop. malica ajdova blazinica* (1a), borovnice
čet 9.7.2020
zajtrk ovsen mešan kruh*(1a,1č), puranja šunka, mladi sirček (7), naravna limonada
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo telečja obara (1a,3,9), kruh (1a), marelični cmoki z drobtinicami in cimetom (1a,3,7)
pop. malica bavarsko pekovsko pecivo (1a), LCA naravni jogurt v lončku (7)
pet 10.7.2020
zajtrk mlečni pšenični zdrob (1a,7), kakavov posip (6)
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo grahova kremna juha s kroglicami (1a,3,9), makaronovo meso s polnozrnatimi polžki (1a), riban trdi sir (7), zelena solata z rdečo redkvico
pop. malica pirina blazinica* (1a,1d), hruška

*živilo ekološke pridelave

Za žejo je otrokom na voljo voda in nesladkan čaj! V primeru nepredvidljivih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe jedilnika.

Priloga

Živila oziroma jedi na jedilniku vsebujejo surovine, ki pri majhnem deležu populacije povzročajo alergijske reakcije, zato so označene s številko, ki predstavlja vrsto alergena:

  1. žita, ki vsebujejo gluten, zlasti:

a – pšenica,

b -rž,

c – ječmen,

č – oves,

d – pira,

e – kamut ali njihove križane vrste in proizvodi iz njih,

  1. raki in proizvodi iz njih;
  2. jajca in proizvodi iz njih;
  3. ribe in proizvodi iz njih;
  4. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
  5. zrnje soje in proizvodi iz njega;
  6. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo);
  7. oreški, in sicer:

a – orehi,

b – lešniki,

c – mandlji,

č –  pistacija ter proizvodi iz njih,

  1. listna zelena in proizvodi iz nje;
  2. gorčično seme in proizvodi iz njega;
  3. sezamovo seme in proizvodi iz njega;
  4. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2;
  5. volčji bob in proizvodi iz njega;
  6. mehkužci in proizvodi iz njih

Poleg alergenov, ki so navedeni v oklepajih, lahko posamezna živila vsebujejo tudi vse zgoraj naštete alergene, ki so prisotni v sledovih. Otrokom, ki nimajo prehranske preobčutljivosti, alergeni v živilih ne povzročajo nikakršnih težav, otrokom s prehransko preobčutljivostjo pripravljamo dietne obroke, v skladu z navodili pediatra.