Jedilnik, 1-6 let

pon 8.6.2020
zajtrk mlečni zdrob z bio pirinim zdrobom (1d,7)
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo grahova kremna juha s proseno kašo, polnozrnati špageti z bolonjsko omako (1a), riban trdi sir (7), zelena solata s svežim zeljem
pop. malica bio polnozrnati grisini (1a), 100 % ananasov sok brez dodanega sladkorja
tor 9.6.2020
zajtrk sendvič z bio kamutovo blazinico, puranjo šunko, rezino sira in svežo kumaro (1a,1e,7), bezgov čaj z limono in medom
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo ričet z bio zelenjavo (1a), kruh (1a), vanilijev puding (7)
pop. malica bio polbel kruh (1a), marelica
sre 10.6.2020
zajtrk stoletni kruh (1a,1b,1č,11), smetanov sirni namaz (7), žitna bela kava (1c,7)
dop. malica lešniki (8b), orehi (8a), mešano sezonsko sadje
kosilo zelenjavna juha z ajdovo kašo (9), štefani pečenka (1a,3,7), pražen krompir, stročji fižol v solati z bučnim oljem
pop. malica bio banana
čet 11.6.2020
zajtrk palačinke z marmelado (1a,3,7), mleko (7)
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo ribji brodet (4), gratinirana polenta (3,7), kumarična solata, mlečni sladoled (7)
pop. malica bio polnozrnata blazinica (1a), češnje
pet 12.6.2020
zajtrk bio črn kruh (1a), ribji namaz (3,4), sveža paprika, naravna limonada
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo puranji zrezki v smetanovi omaki (7), bio špinačni rezanci (1a), paradižnikova solata z mladim sirčkom in oljčnim oljem (7)
pop. malica naravni grški jogurt (7), jagode

 

Za žejo je otrokom na voljo voda in nesladkan čaj! V primeru nepredvidljivih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe jedilnika.

Priloga

Živila oziroma jedi na jedilniku vsebujejo surovine, ki pri majhnem deležu populacije povzročajo alergijske reakcije, zato so označene s številko, ki predstavlja vrsto alergena:

  1. žita, ki vsebujejo gluten, zlasti:

a – pšenica,

b -rž,

c – ječmen,

č – oves,

d – pira,

e – kamut ali njihove križane vrste in proizvodi iz njih,

  1. raki in proizvodi iz njih;
  2. jajca in proizvodi iz njih;
  3. ribe in proizvodi iz njih;
  4. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
  5. zrnje soje in proizvodi iz njega;
  6. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo);
  7. oreški, in sicer:

a – orehi,

b – lešniki,

c – mandlji,

č –  pistacija ter proizvodi iz njih,

  1. listna zelena in proizvodi iz nje;
  2. gorčično seme in proizvodi iz njega;
  3. sezamovo seme in proizvodi iz njega;
  4. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2;
  5. volčji bob in proizvodi iz njega;
  6. mehkužci in proizvodi iz njih

Poleg alergenov, ki so navedeni v oklepajih, lahko posamezna živila vsebujejo tudi vse zgoraj naštete alergene, ki so prisotni v sledovih. Otrokom, ki nimajo prehranske preobčutljivosti, alergeni v živilih ne povzročajo nikakršnih težav, otrokom s prehransko preobčutljivostjo pripravljamo dietne obroke, v skladu z navodili pediatra.