Jedilnik, 1-6 let

pon 1.6.2020
zajtrk bio črn kruh (1a), zeliščni sirni namaz (7), šipkov čaj z limono
dop. malica sveža paprika, paradižnik (češnjevec)
kosilo goveja juha s testeninami (zvezdice) (1a,3), kuhana govedina, špinačna omaka (7), krompirjev pire (7), melona
pop. malica koruzna štručka (1a), skuta z jabolki (7)
tor 2.6.2020
zajtrk mlečni ovseni kosmiči (1č,7), dušena jabolka s cimetom
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo paradižnikova juha s popečenimi kruhovimi kockami (1a,9), zelenjavna rižota s teletino, zelena solata z rdečo redkvico in pinjolami
pop. malica bio polnozrnata bombeta (1a,1b), češnje
sre 3.6.2020
zajtrk sirov polžek (1a,3,7), naravni tekoči jogurt (7)
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo pečen file lososa (4), krompir v kosih s peteršiljem, maslom in blitvo (7), jagodni frape (7)
pop. malica bio polbel kruh (1a), marelica
čet 4.6.2020
zajtrk bio pirin mešan kruh (1a,1d), jajčna jed (3,7), dušeni šparglji, naravna limonada
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo spomladanska zelenjavna enolončnica z govedino, kruh (1a), mlečni sladoled (7)
pop. malica polnozrnat francoski rogljič z mareličnim nadevom (1a,3,6,7), jagode
pet 5.6.2020
zajtrk bio pisan kruh (1a), maslo (7), akacijev med, mleko (7)
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo ohrovtova kremna juha s fritati (1a,3,7), piščančji paprikaš, krompirjevi svaljki (1a,3,7), zelena solata s koruzo
pop. malica bio banana

 

Za žejo je otrokom na voljo voda in nesladkan čaj! V primeru nepredvidljivih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe jedilnika.

Priloga

Živila oziroma jedi na jedilniku vsebujejo surovine, ki pri majhnem deležu populacije povzročajo alergijske reakcije, zato so označene s številko, ki predstavlja vrsto alergena:

  1. žita, ki vsebujejo gluten, zlasti:

a – pšenica,

b -rž,

c – ječmen,

č – oves,

d – pira,

e – kamut ali njihove križane vrste in proizvodi iz njih,

  1. raki in proizvodi iz njih;
  2. jajca in proizvodi iz njih;
  3. ribe in proizvodi iz njih;
  4. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
  5. zrnje soje in proizvodi iz njega;
  6. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo);
  7. oreški, in sicer:

a – orehi,

b – lešniki,

c – mandlji,

č –  pistacija ter proizvodi iz njih,

  1. listna zelena in proizvodi iz nje;
  2. gorčično seme in proizvodi iz njega;
  3. sezamovo seme in proizvodi iz njega;
  4. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2;
  5. volčji bob in proizvodi iz njega;
  6. mehkužci in proizvodi iz njih

Poleg alergenov, ki so navedeni v oklepajih, lahko posamezna živila vsebujejo tudi vse zgoraj naštete alergene, ki so prisotni v sledovih. Otrokom, ki nimajo prehranske preobčutljivosti, alergeni v živilih ne povzročajo nikakršnih težav, otrokom s prehransko preobčutljivostjo pripravljamo dietne obroke, v skladu z navodili pediatra.