Jedilnik, 1-6 let

pon 25.5.2020
zajtrk bio ajdov kruh (1a), kisla smetana (7), marelična marmelada, mleko (7)
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo korenčkova zdrobova juha z jajcem (1a,3), goveji golaž, koruzna polenta, mlado zelje v solati s krompirjem
pop. malica stoletno pekovsko pecivo (1a,1č,11), melona
tor 26.5.2020
zajtrk polbel kruh (1a), mesno zelenjavni namaz (3), bezgov čaj z limono in medom
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo špargljeva kremna juha s popečenimi kruhovimi kockami (1a,7), sirovi kaneloni (1a,3,7), jogurtov zeliščni preliv (7), paradižnikova solata z oljčnim oljem
pop. malica bio pirini keksi z ovsenimi kosmiči (1a,1č,1d), marelica
sre 27.5.2020
zajtrk sendvič s črno žemljo, poltrdim sirom in svežo papriko (1a,7), žitna bela kava (1c,7)
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo zelenjavna enolončnica s piščančjim filejem (9), kruh (1a), jagodna pirina rolada (1a,1d,3,7)
pop. malica polnozrnati prepečenec (1a,1b), sadni jogurt brez dodanega sladkorja (7)
čet 28.5.2020
zajtrk mlečni riž (7), čokoladni posip (6)
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo bučkina kremna juha (7,9), mesna musaka (3,7), zelena solata s sveži zeljem
pop. malica pehtranova potica (1a,3,7), jagode
pet 29.5.2020
zajtrk bio črn kruh, (1a), ribji namaz (sardelce in tuna) (3,4), šipkov čaj z limono in medom
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo ratatouille omaka s teletino, jajčni široki rezanci (1a,3), riban trdi sir (7), jagode s smetano (7)
pop. malica bio kamutova blazinica (1a,1e), naravni tekoči jogurt (7)

 

Za žejo je otrokom na voljo voda in nesladkan čaj! V primeru nepredvidljivih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe jedilnika.

Priloga

Živila oziroma jedi na jedilniku vsebujejo surovine, ki pri majhnem deležu populacije povzročajo alergijske reakcije, zato so označene s številko, ki predstavlja vrsto alergena:

  1. žita, ki vsebujejo gluten, zlasti:

a – pšenica,

b -rž,

c – ječmen,

č – oves,

d – pira,

e – kamut ali njihove križane vrste in proizvodi iz njih,

  1. raki in proizvodi iz njih;
  2. jajca in proizvodi iz njih;
  3. ribe in proizvodi iz njih;
  4. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
  5. zrnje soje in proizvodi iz njega;
  6. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo);
  7. oreški, in sicer:

a – orehi,

b – lešniki,

c – mandlji,

č –  pistacija ter proizvodi iz njih,

  1. listna zelena in proizvodi iz nje;
  2. gorčično seme in proizvodi iz njega;
  3. sezamovo seme in proizvodi iz njega;
  4. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2;
  5. volčji bob in proizvodi iz njega;
  6. mehkužci in proizvodi iz njih

Poleg alergenov, ki so navedeni v oklepajih, lahko posamezna živila vsebujejo tudi vse zgoraj naštete alergene, ki so prisotni v sledovih. Otrokom, ki nimajo prehranske preobčutljivosti, alergeni v živilih ne povzročajo nikakršnih težav, otrokom s prehransko preobčutljivostjo pripravljamo dietne obroke, v skladu z navodili pediatra.