Jedilnik, 1-6 let

pon 18.5.2020
zajtrk bio mešan koruzni kruh (1a), medeno maslo (7), mleko (7)
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo brokolijeva kremna juha (7), sirovi tortelini s smetanovim prelivom (1a,3,7), zelena solata s koruzo
pop. malica bio banana
tor 19.5.2020
zajtrk stoletni kruh (1a,1b,1c,11), jajčni namaz (3), zeliščni čaj z limono in medom
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo krompirjev golaž s telečjo hrenovko (3,6), kruh (1a), mlečni sladoled (1a,3,7)
pop. malica bio polnozrnata blazinica (1a), bio sadni kefir (7)
sre 20.5.2020
zajtrk sirova štručka (1a,7), kakav (6,7)
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo zelenjavna rižota s piščancem, rdeča pesa v solati
pop. malica polnozrnati grisini (1a), 100 % sadni smuthie brez dodanega sladkorja
čet 21.5.2020
zajtrk bio mešan kamutov kruh (1a,1e), domač skutin namaz (7), žitna bela kava (1c,7)
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo špargljeva kremna juha s kroglicami (1a,3,7), makaronovo meso (1a,3), riban trdi sir (7), mlado zelje v solati
pop. malica jajčni biskvit (1a,3,7), sadje
pet 22.5.2020
zajtrk koruzni kosmiči, mleko (7)
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo dušena piščančja bedra brez kosti z zelenjavo, kus kus (1a), paradižnikova solata z oljčnim oljem
pop. malica navadna žemlja (1a), jabolko

 

Za žejo je otrokom na voljo voda in nesladkan čaj! V primeru nepredvidljivih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe jedilnika.

Priloga

Živila oziroma jedi na jedilniku vsebujejo surovine, ki pri majhnem deležu populacije povzročajo alergijske reakcije, zato so označene s številko, ki predstavlja vrsto alergena:

  1. žita, ki vsebujejo gluten, zlasti:

a – pšenica,

b -rž,

c – ječmen,

č – oves,

d – pira,

e – kamut ali njihove križane vrste in proizvodi iz njih,

  1. raki in proizvodi iz njih;
  2. jajca in proizvodi iz njih;
  3. ribe in proizvodi iz njih;
  4. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
  5. zrnje soje in proizvodi iz njega;
  6. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo);
  7. oreški, in sicer:

a – orehi,

b – lešniki,

c – mandlji,

č –  pistacija ter proizvodi iz njih,

  1. listna zelena in proizvodi iz nje;
  2. gorčično seme in proizvodi iz njega;
  3. sezamovo seme in proizvodi iz njega;
  4. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2;
  5. volčji bob in proizvodi iz njega;
  6. mehkužci in proizvodi iz njih

Poleg alergenov, ki so navedeni v oklepajih, lahko posamezna živila vsebujejo tudi vse zgoraj naštete alergene, ki so prisotni v sledovih. Otrokom, ki nimajo prehranske preobčutljivosti, alergeni v živilih ne povzročajo nikakršnih težav, otrokom s prehransko preobčutljivostjo pripravljamo dietne obroke, v skladu z navodili pediatra.