Jedilnik, 1-6 let

pon 17.8.2020
zajtrk koruzni kosmiči, mleko (7)
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo prežganka z jajčkom (1,3,9), puranji file na mediteranski način, jajčni široki rezanci (1a,3), riban trdi sir (7), nektarina
pop. malica kruhov rogljič (1a,7), naravni tekoči jogurt (7)
tor 18.8.2020
zajtrk črn kruh* (1a), jajčna jed (3,7), dušene bučke, naravna limonada
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo zelenjavna enolončnica s teletino (1a,3,7), kruh (1a), jogurtova strjenka s sadnim prelivom (7)
pop. malica pehtranova potica (1a,3,7), ringlo
sre 19.8.2020
zajtrk pirin mešan kruh* (1a,1d), zeliščni sirni namaz (7), sveža paprika, zeliščni čaj
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo mesni polpeti (1a,3,7), krompirjev pire (7), paradižnikova solata, domač sadni smuthie (7)
pop. malica polbel kruh* (1a), sadni kefir* (7)
čet 20.8.2020
zajtrk pisan kruh*(1a), maslo (7), mleko (7)
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo bučna kremna juha (7,9), svinjska pečenka v čebulno zelenjavni omaki (9), kruhovi cmoki (1a,3,7), kumarična solata
pop. malica banana*
pet 21.8.2020
zajtrk polbela štručka (1a,7), polovica telečje hrenovke (6,7), gorčica (10), naravna limonada
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo paradižnikova juha s proseno kašo (9), sirovi ravioli (1a,3,7) s smetanovo omako (7), zelena solata s koruzo
pop. malica polnozrnata blazinica* (1a), grozdje

*živilo ekološke pridelave

Za žejo je otrokom na voljo voda in nesladkan čaj! V primeru nepredvidljivih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe jedilnika.

Priloga

Živila oziroma jedi na jedilniku vsebujejo surovine, ki pri majhnem deležu populacije povzročajo alergijske reakcije, zato so označene s številko, ki predstavlja vrsto alergena:

  1. žita, ki vsebujejo gluten, zlasti:

a – pšenica,

b -rž,

c – ječmen,

č – oves,

d – pira,

e – kamut ali njihove križane vrste in proizvodi iz njih,

  1. raki in proizvodi iz njih;
  2. jajca in proizvodi iz njih;
  3. ribe in proizvodi iz njih;
  4. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
  5. zrnje soje in proizvodi iz njega;
  6. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo);
  7. oreški, in sicer:

a – orehi,

b – lešniki,

c – mandlji,

č –  pistacija ter proizvodi iz njih,

  1. listna zelena in proizvodi iz nje;
  2. gorčično seme in proizvodi iz njega;
  3. sezamovo seme in proizvodi iz njega;
  4. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2;
  5. volčji bob in proizvodi iz njega;
  6. mehkužci in proizvodi iz njih

Poleg alergenov, ki so navedeni v oklepajih, lahko posamezna živila vsebujejo tudi vse zgoraj naštete alergene, ki so prisotni v sledovih. Otrokom, ki nimajo prehranske preobčutljivosti, alergeni v živilih ne povzročajo nikakršnih težav, otrokom s prehransko preobčutljivostjo pripravljamo dietne obroke, v skladu z navodili pediatra.