Jedilnik, 1-6 let

pon 24.8.2020
zajtrk ovsen mešan kruh (1a,1č)*, skutin namaz (7), žitna bela kava (1c,7), rozine
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo špinačna juha (7), piščančji paprikaš, koruzna polenta, kumarična solata
pop. malica masleni keksi (1a,7)*, nektarina
tor 25.8.2020
zajtrk sendvič z žemljo (1a), poltrdim sirom (7) in svežo papriko, naravna limonada
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo boranija z govedino (9), krompir v kosih, mlečni sladoled (7)
pop. malica polnozrnat rogljič (1a,1b,6,11), kislo mleko v lončku (7)
sre 26.8.2020
zajtrk pirin mešan kruh* (1a,1d), maslo (7), marelična marmelada, mleko (7)
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo naravni telečji zrezek (10), krompirjevi svaljki (1a,3,7), paradižnikova solata z mladim sirčkom (7), 100 % pomarančni sok brez dodanega sladkorja
pop. malica korenčkova blazinica* (1a), ringlo
čet 27.8.2020
zajtrk sirova štručka (1a,7)*, naravni tekoči jogurt (7)
dop. malica sveže bučke, paradižnik, paprika
kosilo kumarična enolončnica s piščančjim mesom (9), kruh (1a), slivovi cmoki z drobtinicami in cimetom (1a,3,7)
pop. malica kamutov mešan kruh (1a,1e)*, breskev
pet 28.8.2020
zajtrk mlečni pirin zdrob (1d,7)*
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo zelenjavna rižota s svinjskim mesom (9), stročji fižol v solati z bučnim oljem, lubenica
pop. malica polnozrnata blazinica* (1a), sadno mlečni napitek Noni (7)*

*živilo ekološke pridelave

Za žejo je otrokom na voljo voda in nesladkan čaj! V primeru nepredvidljivih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe jedilnika.

Priloga

Živila oziroma jedi na jedilniku vsebujejo surovine, ki pri majhnem deležu populacije povzročajo alergijske reakcije, zato so označene s številko, ki predstavlja vrsto alergena:

  1. žita, ki vsebujejo gluten, zlasti:

a – pšenica,

b -rž,

c – ječmen,

č – oves,

d – pira,

e – kamut ali njihove križane vrste in proizvodi iz njih,

  1. raki in proizvodi iz njih;
  2. jajca in proizvodi iz njih;
  3. ribe in proizvodi iz njih;
  4. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
  5. zrnje soje in proizvodi iz njega;
  6. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo);
  7. oreški, in sicer:

a – orehi,

b – lešniki,

c – mandlji,

č –  pistacija ter proizvodi iz njih,

  1. listna zelena in proizvodi iz nje;
  2. gorčično seme in proizvodi iz njega;
  3. sezamovo seme in proizvodi iz njega;
  4. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2;
  5. volčji bob in proizvodi iz njega;
  6. mehkužci in proizvodi iz njih

Poleg alergenov, ki so navedeni v oklepajih, lahko posamezna živila vsebujejo tudi vse zgoraj naštete alergene, ki so prisotni v sledovih. Otrokom, ki nimajo prehranske preobčutljivosti, alergeni v živilih ne povzročajo nikakršnih težav, otrokom s prehransko preobčutljivostjo pripravljamo dietne obroke, v skladu z navodili pediatra.