Jedilnik, 1-6 let

pon 10.8.2020
zajtrk koruzni mešan kruh* (1a), medeno maslo (7), naravni tekoči jogurt (7)
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo bučna kremna juha (7), milanske testenine (1a), zelena solata z mladim zeljem
pop. malica grisini z oljčnim oljem (1a), marelica
tor 11.8.2020
zajtrk mlečna prosena kaša (7)
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo boranija s teletino, krompir v kosih, mlečni sladoled (7)
pop. malica črna žemlja (1a), borovnice
sre 12.8.2020
zajtrk črn kruh (1a), tuna v koščkih (4), olive brez koščic, naravna limonada
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo brokolijeva kremna juha (7), sirovi kaneloni (1a,3,7), zeliščni jogurtov preliv (7), kumarična solata
pop. malica polnozrnati muffin s sadjem* (1a,3), mleko (7)
čet 13.8.2020
zajtrk makovka*(1a), žitna bela kava
dop. malica korenje, sveže kumare
kosilo naravni goveji zrezek s čebulo, pečen krompir, mlado zelje v solati, borovnice s smetano (7)
pop. malica stoletno pekovsko pecivo (1a,1č,6,11), breskev
pet 14.8.2020
zajtrk pirin mešani kruh* (1a,1d), mesno zelenjavni namaz, naravna limonada
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo zdrobova korenčkova juha (1a), špinačni rezanci z lososom (1a,4,7), zelena solata s kuhanim jajčkom (3)
pop. malica mlečna štručka (1a,7), skuta s sadjem (7)

*živilo ekološke pridelave

Za žejo je otrokom na voljo voda in nesladkan čaj! V primeru nepredvidljivih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe jedilnika.

Priloga

Živila oziroma jedi na jedilniku vsebujejo surovine, ki pri majhnem deležu populacije povzročajo alergijske reakcije, zato so označene s številko, ki predstavlja vrsto alergena:

  1. žita, ki vsebujejo gluten, zlasti:

a – pšenica,

b -rž,

c – ječmen,

č – oves,

d – pira,

e – kamut ali njihove križane vrste in proizvodi iz njih,

  1. raki in proizvodi iz njih;
  2. jajca in proizvodi iz njih;
  3. ribe in proizvodi iz njih;
  4. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
  5. zrnje soje in proizvodi iz njega;
  6. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo);
  7. oreški, in sicer:

a – orehi,

b – lešniki,

c – mandlji,

č –  pistacija ter proizvodi iz njih,

  1. listna zelena in proizvodi iz nje;
  2. gorčično seme in proizvodi iz njega;
  3. sezamovo seme in proizvodi iz njega;
  4. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2;
  5. volčji bob in proizvodi iz njega;
  6. mehkužci in proizvodi iz njih

Poleg alergenov, ki so navedeni v oklepajih, lahko posamezna živila vsebujejo tudi vse zgoraj naštete alergene, ki so prisotni v sledovih. Otrokom, ki nimajo prehranske preobčutljivosti, alergeni v živilih ne povzročajo nikakršnih težav, otrokom s prehransko preobčutljivostjo pripravljamo dietne obroke, v skladu z navodili pediatra.