Jedilnik, 1-6 let

pon 3.8.2020
zajtrk polnozrnat kruh (1a,1b), poltrdi sir (7), sveža paprika, zeliščni čaj z limono in medom
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo paradižnikova juha s testeninami (1a,3), rižota s svinjskim mesom, kumarična solata
pop. malica ovsena blazinica* (1a,1č), kislo mleko v lončku (7)
tor 4.8.2020
zajtrk stoletni kruh (1a,1č,6,11), medeno maslo (7), mleko (7)
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo zelnata kremna juha s popečenimi kruhovimi kockami (1a,9), piščančji medaljoni (1a,3), krompirjev pire (7), paradižnik in paprika v solati z oljčnim oljem
pop. malica koruzna štručka* (1a), borovnice
sre 5.8.2020
zajtrk ržen mešan kruh (1a,1b), jajčni namaz (3), naravna limonada
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo enolončnica s stročjim fižolom in govedino (9), kruh (1a), mlečni sladoled (7)
pop. malica makova blazinica* (1a), lubenica
čet 6.8.2020
zajtrk mlečni riž (7), kakavov posip (6)
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo bučna kremna juha (7,9), makaronovo meso s polnozrnatimi polžki (1a), riban trdi sir (7), zelena solata s kuhanim jajčkom (3)
pop. malica polbeli kruh (1a), breskev
pet 7.8.2020
zajtrk palačinke (1a,3,7), domač skutin namaz (7), žitna bela kava (1c,7)
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo vrtnarski ragu s puranjim mesom (9), krompirjevi svaljki (1a,3,7), banana*
pop. malica bavarsko pekovsko pecivo (1a), 100 % ananasov sok brez dodanega sladkorja

*živilo ekološke pridelave

Za žejo je otrokom na voljo voda in nesladkan čaj! V primeru nepredvidljivih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe jedilnika.

Priloga

Živila oziroma jedi na jedilniku vsebujejo surovine, ki pri majhnem deležu populacije povzročajo alergijske reakcije, zato so označene s številko, ki predstavlja vrsto alergena:

  1. žita, ki vsebujejo gluten, zlasti:

a – pšenica,

b -rž,

c – ječmen,

č – oves,

d – pira,

e – kamut ali njihove križane vrste in proizvodi iz njih,

  1. raki in proizvodi iz njih;
  2. jajca in proizvodi iz njih;
  3. ribe in proizvodi iz njih;
  4. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
  5. zrnje soje in proizvodi iz njega;
  6. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo);
  7. oreški, in sicer:

a – orehi,

b – lešniki,

c – mandlji,

č –  pistacija ter proizvodi iz njih,

  1. listna zelena in proizvodi iz nje;
  2. gorčično seme in proizvodi iz njega;
  3. sezamovo seme in proizvodi iz njega;
  4. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2;
  5. volčji bob in proizvodi iz njega;
  6. mehkužci in proizvodi iz njih

Poleg alergenov, ki so navedeni v oklepajih, lahko posamezna živila vsebujejo tudi vse zgoraj naštete alergene, ki so prisotni v sledovih. Otrokom, ki nimajo prehranske preobčutljivosti, alergeni v živilih ne povzročajo nikakršnih težav, otrokom s prehransko preobčutljivostjo pripravljamo dietne obroke, v skladu z navodili pediatra.