Jedilnik, 1-6 let

pon 27.7.2020
zajtrk ovsen mešan kruh (1a,1č), zeliščni sirni namaz (7), žitna bela kava (1c,7)
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo goveja juha z rezanci (1a,3,9), kuhana govedina, bučke v omaki (7,9), krompirjev pire (7), lubenica
pop. malica graham žemlja (1a), 100 % pomarančni sok brez dodanega sladkorja
tor 28.7.2020
zajtrk črn kruh (1a), kuhan pršut, mladi sirček (7), naravna limonada
dop. malica zelenjavni krožnik (paradižnik, paprika, bučke)
kosilo piščančja obara (1a,3,9), kruh (1a), domača sadna torta (1a,3,7)
pop. malica prepečenec (1a), sadni jogurt LCA v lončku brez dodanega sladkorja
sre 29.7.2020
zajtrk koruzni kosmiči, naravni tekoči jogurt (7), suhe brusnice
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo cvetačna juha (7,9), mesna musaka (3,7), mlado zelje v solati s fižolom
pop. malica pirin mešan kruh (1a,1d), hruška
čet 30.7.2020
zajtrk francoski rogljiček z marmelado (1a,3,6,7), mleko (7)
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo dunajski file osliča (1a,3,4), krompirjeva solata s kumarami, mlečni sladoled (7)
pop. malica polnozrnata blazinica* (1a,1b), melona
pet 31.7.2020
zajtrk pisan kruh (1a), maslo* (7), slivov pekmez, kakav (6,7)
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo špinačna juha (7,9), jajčni široki rezanci (1a,3,) z ratatouille omako (9), riban trdi sir (7), zelena solata s koruzo
pop. malica banana*

*živilo ekološke pridelave

Za žejo je otrokom na voljo voda in nesladkan čaj! V primeru nepredvidljivih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe jedilnika.

Priloga

Živila oziroma jedi na jedilniku vsebujejo surovine, ki pri majhnem deležu populacije povzročajo alergijske reakcije, zato so označene s številko, ki predstavlja vrsto alergena:

  1. žita, ki vsebujejo gluten, zlasti:

a – pšenica,

b -rž,

c – ječmen,

č – oves,

d – pira,

e – kamut ali njihove križane vrste in proizvodi iz njih,

  1. raki in proizvodi iz njih;
  2. jajca in proizvodi iz njih;
  3. ribe in proizvodi iz njih;
  4. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
  5. zrnje soje in proizvodi iz njega;
  6. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo);
  7. oreški, in sicer:

a – orehi,

b – lešniki,

c – mandlji,

č –  pistacija ter proizvodi iz njih,

  1. listna zelena in proizvodi iz nje;
  2. gorčično seme in proizvodi iz njega;
  3. sezamovo seme in proizvodi iz njega;
  4. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2;
  5. volčji bob in proizvodi iz njega;
  6. mehkužci in proizvodi iz njih

Poleg alergenov, ki so navedeni v oklepajih, lahko posamezna živila vsebujejo tudi vse zgoraj naštete alergene, ki so prisotni v sledovih. Otrokom, ki nimajo prehranske preobčutljivosti, alergeni v živilih ne povzročajo nikakršnih težav, otrokom s prehransko preobčutljivostjo pripravljamo dietne obroke, v skladu z navodili pediatra.