Jedilnik, 1-6 let

pon 20.7.2020
zajtrk sendvič z žemljo (1a), poltrdim sirom (7) in svežo papriko, zeliščni čaj z limono in medom
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo cvetačna juha (9), dušena govedina v zelenjavni omaki (9), zdrobovi cmoki (1a,3,7), zelena solata
pop. malica kamutova blazinica *(1a,1e), sadni kefir * (7)
tor 21.7.2020
zajtrk ajdove palačinke (1a,3,7) z marelično marmelado, mleko (7)
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo grahova kremna juha s proseno kašo, piščančja nabodala, krompirjev pire (7), stročji fižol v solati z bučnim oljem
pop. malica polbeli kruh (1a), breskev
sre 22.7.2020
zajtrk črn kruh* (1a), jajčna jed (3,7), dušen por, naravna limonada
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo telečji paprikaš, koruzna polenta, riban trdi sir (7), zelena solata z rdečo redkvico, domač sadno mlečni napitek (7)
pop. malica banana* , naravna pasirana skuta (7)
čet 23.7.2020
zajtrk pisan kruh*(1a), maslo (7), akacijev med, mleko (7)
dop. malica mešano sezonsko sadje
kosilo mesna štruca (1a,3,7), pražen krompir, paradižnikova solata z mladim sirčkom (7) in oljčnim oljem, mlečni sladoled (7)
pop. malica biga (1a), lubenica
pet 24.7.2020
zajtrk sirov polžek (1a,3,7), šipkov čaj z limono in medom
dop. malica češnjev paradižnik, sveže kumaree
kosilo zelenjavna enolončnica s puranjim mesom (1a,3,9), kruh (1a), jogurtova strjenka z borovničevim prelivom (7)
pop. malica masleni keksi* (1a,3,7), marelica

*živilo ekološke pridelave

Za žejo je otrokom na voljo voda in nesladkan čaj! V primeru nepredvidljivih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe jedilnika.

Priloga

Živila oziroma jedi na jedilniku vsebujejo surovine, ki pri majhnem deležu populacije povzročajo alergijske reakcije, zato so označene s številko, ki predstavlja vrsto alergena:

  1. žita, ki vsebujejo gluten, zlasti:

a – pšenica,

b -rž,

c – ječmen,

č – oves,

d – pira,

e – kamut ali njihove križane vrste in proizvodi iz njih,

  1. raki in proizvodi iz njih;
  2. jajca in proizvodi iz njih;
  3. ribe in proizvodi iz njih;
  4. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
  5. zrnje soje in proizvodi iz njega;
  6. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo);
  7. oreški, in sicer:

a – orehi,

b – lešniki,

c – mandlji,

č –  pistacija ter proizvodi iz njih,

  1. listna zelena in proizvodi iz nje;
  2. gorčično seme in proizvodi iz njega;
  3. sezamovo seme in proizvodi iz njega;
  4. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2;
  5. volčji bob in proizvodi iz njega;
  6. mehkužci in proizvodi iz njih

Poleg alergenov, ki so navedeni v oklepajih, lahko posamezna živila vsebujejo tudi vse zgoraj naštete alergene, ki so prisotni v sledovih. Otrokom, ki nimajo prehranske preobčutljivosti, alergeni v živilih ne povzročajo nikakršnih težav, otrokom s prehransko preobčutljivostjo pripravljamo dietne obroke, v skladu z navodili pediatra.