ENOTA VETRNICA
Utrinki Vetrnica

Na obisku pri urarju

IMG_20230125_111207_2.jpg

 

Kako vemo kdaj imamo zajtrk, kosilo, malico, počitek, igro…? Pogledamo na uro, je bil odgovor otrok. Starše smo povabili k zbiranju različnih ur, ki ne delajo več. Ure smo si pogledali, poimenovali, ugotavljali zakaj se tako imenujejo, kje vse jih najdemo, tudi na mobilnem telefonu….ure smo razstavili, ker nas je zanimalo kaj je notri. Jo znamo sestaviti nazaj? Kdo nam lahko pri tem pomaga? Obiskali smo urarja. Na pot smo se podali nenapovedano, ker nismo vedeli ali bomo sploh prišli do cilja. Pa nam je uspelo. Tam nas je sprejela prijazna

...

Od pisma do pošte

Slika1_4.jpg

 

V skupini Lisičke smo se pogovarjali kako in kam potuje pismo/paket. Najprej smo v naselju poiskali poštni nabiralnik in se pogovarjali, kaj pomeni znak (rog), ki je narisan na rumeni podlagi. Ogledali smo si video in prebirali zapise, kako so včasih raznašali pisma in pakete. Ugotovili smo, da se je poštar imenoval pismonoša ali postiljon in da je pošto raznašal peš ali s kočijo, ki so jo vlekli konji. Svoj prihod pa je naznanjal s pihanjem v rog.
S pomočjo deklice iz skupine, ki že zna pisati smo napisali pismo za skupino otrok iz druge enote našega vrtca. V

...

Obisk veteranov folklorne skupine iz Trzina

20230302_201030.jpg

 

V okviru celoletnega projekta »Vrtimo kolo časa« so nas obiskali veterani folklorne skupine iz Trzina in tako prispevali k ohranjanju kulturne dediščine. Predstavili so se z gorenjsko narodno nošo in pesmijo Lepo mi poje Trzinski zvon in zapeli številne slovenske ljudske pesmi . S predstavitvijo nagajivega plesa z metlo, so razveselili otroke, ki so jim prisluhnili in z njimi peli tudi otroške pesmi. Skupaj smo plesali, naredili četico in veselo rajali. Ples in pesmi je popestril tudi njihov harmonikar gospod Miro.
Povedali so nam, da se veselijo

...